Att passera Ganga…

 Vi passerar Ganga, jag tror jag ska börja gråta. Men den stora sorgen som jag har förväntat mig slår aldrig till. Aldrig älskar jag Kolkata så mycket som när jag ska åka därifrån. Väl på tåget ringer mobilen, mina elever ringer och önskar mig gemensamt en trevlig resa. Tre gånger har de ring på ett dygn från min skola! Ett vet jag säkert jag måste snart tillbaka. Någonstans känns det som det är mer logiskt att vara indisk dansare i Indien. Även om jag älskar Sverige, eller det Sverige som finns i min fantasi. I det nya Sverige känner jag mig inte särskilt hemma! För ett par år sedan hörde jag en liberalpolitiker säga. – Den som inte känner sig hemma i det nya Sverige är de misslyckade.  Jag tog genast åt mig och bar det inombords. Som HC Andersen fantast tog det mig förvånandsvärt lång tid innan jag hörde en röst inom mig…

-               Men Kejsaren har inga kläder…

 

 För hur tacksamt är det inte för charlataner att säga, det är bara de otroligt dumma eller de som inte kan sitt ämbete som inte ser kläderna.  Jag tänker på Sverige, min Sverige bild just nu är starkt färgad av mitt nyhetsflöde på facebook. Där läser jag om flyktingar och åter flyktingar. Det låter som det kommer finnas en enorm mängd av människor på flykt, som kommit långt ifrån och nu är framme. Om det var krig i mitt land, skulle jag också fly långt bort. Inte bara till landet bredvid. Utan till världensände och lite till. Där minnet av doftande kohagar och kakbakande mostrar och hantverkskvarter spädes ut av överflödet av det nya. Det som provocerar mina sinnen i att ta in nytt. Och tränga bort de gamla. För jag ligger i krig med det nya Sverige och har flytt så långt bort som jag kan. Flyktingen på väg hem, vilka ruiner ska jag möta? Vilken Fenix lyfter sig ur askan av den brända kärleken till ett land som upphört och blivit något annat…?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>