Ett besök på Victoria and Albert museum

Hej.

Victoria & Albert museum har under hösten haft en enorm utställning om indisk textil. Det var en mastig utställning, för den som inte är kunnig om olika textila traditioner från Indien så var det helt klart både informativ och intressant. Men om man har kunskap om de vanligaste broderiteknikerna, infärgningsmetoder och applikationer så var det inget nytt.

Jag hade förväntat mig mer unika kostymer och textilaobjekt. Med tanke på att V&A har den största samlingen av indisk textil utanför Indien! En stor del av dem är inköpta under 1800-talet. Har man varit på Kalikåmuseet i Ahmedabad är man bortskämd. Framför allt skulle det varit intressant om V&A hade problematiserat mer om England och dess framfart i Indien och  och då i synnerhet Eastindia company. Hur de behandlade indiska textilarbetare.

De hade en hörna om textil som politisktvapen med Gandhi och hans aktivism kring khadhi och homespunrörelsen. Tänk om de också omnämnt att Eastindia company skar av tummen på vävare i Indien så att de inte kunde väva. Allt för att ge arbete och vinst i England. Man skeppade bomull från Indien och exporterade tillbaka tyger. Då kunde vi verkligen fått en intressant debatt om Englands framfart i Indien och kamp och de gjorde allt för att förstöra och bryta ned Indiens rika textiltraditioner. Bland annat tvingade olika stammar att elda upp sina traditionella kläder gjorda av gräs för att köpa dyra kläder av bomull vävda i Manchester. Trots viss besvikelse så var det värt att ha flygit över från Stockholm för att se Fabrics of India.

När man kom in i lokalen möttes man av en enorm, mogulisk sommarmatta med det typiska mogulsika mönstret på. Klicka på länken och du får se. En sådan matta kan man bara drömma om. Här är länken där ni kan se och läsa om utställningen, Fabrics of India. http://www.vam.ac.uk/content/exhibitions/the-fabric-of-india/ Även om utställningen är över så finns det fortfarande spännande föreläsningar och möten på temat indisk konst och textil som detta. Tips om man råkar vara i London 15/3 2016. Ibland avundas jag Londonborna för allt vad de får tillgång till.. konserter, utställningar och föreställningar.https://shop.vam.ac.uk/whatson/index/view/id/1188/event/Martand-Singh-and-Robert-Skelton-in-conversation/dt/2016-03-15/eType/1/free/2

Men en utställning som var en bonus och inte den jag kommit för. Men den var den som imponerade mest på mig. Det var en smyckesutställning om indiska smycken. Utställningen är inte stor, men imponerande med diamanter och rubiner stora som ägg… Halva utställningen är antika smycken, dolkar och bruksföremål. Den andra är nyskapda smycken och någonstans där förstår man uttryck så som att 1% av världens rika äger allt.. Eller hur de säger. För det måste ju finnas några som både beställt och köpt dessa nyskapta smycken som är ett frosseri i diamanter och guld. Här kan du läsa mer om den. http://www.vam.ac.uk/content/exhibitions/exhibition-bejewelled-treasures-the-al-thani-collection/

I kathak dansar vi med smycken skapta antingen i kundan teknik eller pulki. Här kan du både läsa om kundan och se hur de tillverkas.

http://www.vam.ac.uk/content/exhibitions/exhibition-bejewelled-treasures-the-al-thani-collection/video-kundan-setting/

 

Och som bonus länk, här kan du läsa om en utställning som jag tyvärr missade och det var foton från Indien och Burma från åren 1854 – 1860.

http://www.vam.ac.uk/content/exhibitions/captain-linneaus-tripe-photographer-of-india-and-burma-1854-1860/

 

http://www.vam.ac.uk/

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>