Om Veronica

Kathak – berättande indisk dans

Som tonåring drabbades Veronica av en längtan att använda kroppen som medel till att berätta en historia. Att skapa berättande dans. Det ledde till studier i den indiska dansformen Kuchi Podi för Kristina Borgkrans. För att fördjupa sin kunskap så studerade Veronica Bharata Natyam för Suriya Kumari i London och Malavika i Paris. Parallellt utbildade hon sig i balett, jazz och modern dans på Balettakademin och Kulturama. År 1999 kom Veronica i kontakt med den nordindiska dansen – kathak. Det var som att komma hem, dansmässigt! Den största utmaningen, glädjen och en ändlös källa för inspiration och kunskap! Hon tog sin grundexamen i kathak på Bharatya Vidya Bhavan i London. Det är det största institutet för indisk kultur utanför Indien. Därefter följdes vidare studier hos: Hari Mohan Smriti Surabitan institutet i Kolkata, där hon studerar koreografi, rytmik och hindustani musik. Tack vare ett stipendie från ICCR bor Veronica i Kolkata sedan 2013. Där hon studerar kathakdans, tabla och sång. Veronica är med och uppträder med sin lärare och lär ut på dess institut.

Indien

Veronica har rest till Indien minst två gånger om året under de senaste tioåren, för att år 2013, tack vare ett stipendium från ICCR (Indian council for cultural relations), bosätta sig där för att studera under en längre sammanhållen tid. Veronica studerar kathak dans för Dr Mitul Sengupta, samt tabla för Sri Debasish Mukherjee och klassisk hindustani sång för Asish Chakraborty. Veronica har koreograferat och undervisat i Indien och hennes danser har visats på Tv samt på Habitat Center i New Delhi.

Koreograf och artist

Veronica koreograferar både vuxenföreställningar och barn/ungdomsföreställningar i indisk dans, både för sig och och för dansgruppen Ghunghuroos. Hon har också koreograferat modevisningar för t ex INDISKA.

Veronica uppträder regelbundet både som soloartist och tillsammans med sina elever och med dansgruppen Ghunghuroos.

Veronica har uppträtt som soloartist på scener som: Nybrokajen 11, Stallet, Kulturhuset, Regeringskansliet, Etnografiska museet, Blå Hallen, Stadshuset, Rotemannen, Kulturhuset, Oceanen i Göteborg m fl.

Tillsammans med elever och dansgruppen Ghunghuuros: Historiska museet, Stadsmuseet, Östasiatiska museet, Liljevalchs konsthall, Barnens kulturhus, Pakistanska kulturföreningen, Bangladeshiska kulturföreningen, Hälsingegården i Järvsö m fl.

Konstnärlig ledare och danspedagog

Veronica är konstnärlig ledare för dansgruppen Ghunghuroos, som dansar klassisk och modern kathak, indisk fusion och folk.

Veronica är en av Sveriges få kathakdansare och är en flitigt anlitad danspedagog inom kathak, indisk fusion och indisk danslek.

Veronica har gett dansworkshops på: Dansmuseet. Musikmuseet. Kulturhuset. Indisk festival i Gamla Stan. Etnografiska museet m fl.

Veronica har fått stipendium från Indiska ambassaden i Sverige för sitt arbete med att föra fram klassisk indisk dans och musik i Sverige.

Texter om dans skrivna av Veronica

RFODS medlemstidning nr 3/4 år 2014. Du hitta texten HÄR

* searchindie.com bad Veronica att skriva en text till deras blog i oktober 2013. Du hittar texten HÄR.
* Business Economics bad Veronica skriva en text om kathakdans ur ett andligt perspektiv, för deras temanummer om Sprituality 16-31/12 2013. Läs artikeln HÄR.